Skip to main content
All Collectionse-FacturaDespre-Factura
Intrebari frecvente despre e-Factura
Intrebari frecvente despre e-Factura

Raspunsuri la intrebari comune

George Barcun avatar
Written by George Barcun
Updated over a week ago

Ce este e-Factura?

E-Factura este un fisier electronic (in format .xml) care contine, intr-o forma standardizata si codificata, toate informatiile care se gasesc pe o factura propriu-zisa. Acest fisier trebuie transmis catre ANAF prin SPV-ul firmei care a emis factura. Fisierul va ajunge, in acelasi timp si in SPV-ul clientului daca acesta are definit unul.

Cine trebuie sa trimita e-Factura?

Incepand cu 1 ianuarie 2024, toti operatorii economici sunt obligati sa foloseasca sistemul e-Factura.

Ce inseamna B2G, B2B, B2C?

Aceste trei abrevieri se refera la tipul partenerilor ce intra intr-o relatie comerciala. Adica cine emite factura (cine e furnizorul) si cine o primeste (cine este clientul):

  • B2G = Business to Goverment – adica de la o firma privata catre o institutie publica;

  • B2B = Business to Business – adica de la o firma privata catre o alta firma privata;

  • B2C = Business to Consumer – adica de la o firma privata catre o persoana fizica.


Si firmele care nu sunt platitoare de TVA trebuie sa trimita e-Facturi?

Legislatia nu face nicio diferenta intre platitori sau neplatitori de TVA. Asadar, toti operatorii economici trebuie sa respecte legislatia referitoare la e-Factura.


Cu ce se poate deschide fisierul .XML pentru a vedea cum se exporta catre SPV si daca datele din ea sunt corecte?

Fisierul .XLM poate fi vizualizat in Notepad sau WordPad, dar nu vei regasi denumirile campurilor asa cum se regasesc ele pe o factura „clasica”, ci coduri care le sunt corespondente. Cu toate astea, in e-Factura ar trebui sa se regasesca toate informatiile pe care le-ai completat inainte de emitere.


Factura trebuie transmisa mai intai in e-Factura si abia apoi la client? Trebuie sa astept o confirmare din e-Factura si abia apoi pot sa o trimit si clientului?

Nu exista nicio regula de acest fel, factura poate fi transmisa clientului sau catre ANAF in ce ordine doresti. Este important sa stii ca odata trimisa in SPV o factura este considerata trimisa clientului si nu mai poate fi anulata.


Este nevoie sa trimit e-Facturile in fiecare zi?

Poti trimite e-Factura imediat dupa emitere, dar o poti face si in zilele urmatoare. De la 1 ianuarie legea impune o limita de 5 zile din momentul emiterii pana in momentul in acre este trimisa in SPV.


De unde poate avea acces un client la e-Factura pe care am trimis-o in SPV?

Clientul poate descarca e-Factura din propriul cont lui de SPV. Este obligatoriu deci ca el sa aiba un astfel de cont creat la ANAF, pentru ca nu are acces la SPV-ul firmei tale.

Did this answer your question?